DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Mikrobiyal Biyoteknoloji
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
GBE 201
Güz/Bahar
2
2
3
6
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Bu dersin amacı endüstride kullanılan doğal ve genetiği değiştirilmiş mikroskobik canlılar hakkında bilgi edinmek ve bunların zirai, medikal ve çevre biyoteknolojilerinde kullanım alanlarını görmektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • 1. Mikroorganizmaların biyoteknolojide kullanım alanlarını tanımlayabilecek,
  • 2. Mikroorganizmalarda gen manipülasyon tekniklerinin teorik bilgisini edinecek,
  • 3. Belirli bir uygulamada hangi tekniği kullanacağını belirleyebilecek,
  • 4. Mikroorganizmaların değişik kullanım alanlarını açıklayabilecek,
  • 5. Mikroorganizmaları mevcut üretim süreçlerini iyileştirmede kullanmayı tartışabilecektir.
Ders Tanımı Mikroorganizmalar ve zirai, medikal ve çevre biyoteknolojilerinde kullanım alanları
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Mikrobiyal biyoteknolojiye giriş The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR - Part I Chapter 1
2 Mikrobiyal metabolizma ve fermantasyon The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR - Part I Chapter 1
3 Mikrobiyal büyümeyi etkileyen çevresel faktörler ve Mikrobiyal ürün taraması The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR - Part II Chapter 8
4 Plazmidler ve restriksiyon enzimleri The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR - Part II Chapters 8-10
5 Plazmidler ve restriksiyon enzimleri Microbial Biotechnology: Principles and Applications - Part I Chapter 4
6 Rekombinant DNA Teknolojisi The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR - Part IV Chapters 17-19
7 Ara sınav
8 Biyoproses teknolojisi Microbial Biotechnology: Principles and Applications – Part I Chapter 2
9 Biyoproses teknolojisi Microbial Biotechnology: Principles and Applications – Part III
10 Biyoproses teknolojisi Microbial Biotechnology: Principles and Applications - Part IV
11 Yeni ve eski sağlık uygulamalarında bakteriler/Laboratuvar uygulaması The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR - Part IV Chapters 17-19
12 Çevre uygulamalarında bakteriler/Laboratuvar uygulaması The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR - Part IV Chapters 17-19
13 Öğrenci sunumları The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR - Part IV Chapters 17-19
14 Öğrenci sunumları Makaleler
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final sınavı
Ders Kitabı

Kun Lee, Yuan. Microbial Biotechnology: Principles and Applications,World Scientific Publishing Company, 2013.

Önerilen Okumalar/Materyaller
1. Pascale Cossart, The New Microbiology: From Microbiomes to CRISPR, ISBN 9781683670100, ASM Press, Washington DC, 2018.
2. Microbiology: A system's Approach, Third Edition by Marjorie Kelly Cowan, Miami University. ISBN: 007352252. McGraw-Hill Science/Engineering/Math
3. Microbiology: Pearson New International Edition: A Laboratory Manual, 10/E by James Cappuccino&Natalie Sherman. ISBN-13: 9781292040394

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
30
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
25
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
35
Final Sınavı
1
42
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek,
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek,
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek,
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek,
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek,
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek,
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek,
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level),
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest